Jogosítvány alkalmassági vizsgálat

A jogosítvány megléte már szinte elengedhetetlen, ennek ellenére fontos tisztában lenni vele, hogy nem mindenki kaphat vezetői engedélyt. Létezik jogosítvány alkalmassági vizsgálat, melynek keretein belül még az elméleti tanfolyam megkezdése előtt el kell menni orvoshoz, és el kell végeztetni bizonyos vizsgálatokat, melyek alapján az orvos igazolhatja, hogy alkalmasak vagyunk az autóvezetésre – legalábbis fizikai állapotunk tekintetében. Ez egy szemvizsgálatból, valamint egy általános belgyógyászati vizsgálatból áll, ellenőrzik például a vércukorszintet, a vérnyomást.

Jogosítvány alkalmassági vizsgálat

A jogosítvány alkalmassági vizsgálatot nem finanszírozza a tb, ezért fizetni kell érte, mégpedig 6800 forintot. Ezért az összegért egy 10 évig érvényes orvosi papírt kapunk arról, hogy alkalmasak vagyunk az autóvezetésre. Ha elmúltunk 40 évesek, akkor orvosi alkalmassági igazolásunkat ötévenként kell megújítani, így ettől a kortól kezdve csak 5 évig érvényes a kapott papír. Sok autósiskolában – így a Dekmár Autósiskolában is – rendelkezésre áll üzemorvos, akinél elvégeztethetjük a szükséges vizsgálatokat, ha van rá igény.

A jogosítvány alkalmassági vizsgálat kategóriájába tartozik a pályaalkalmassági vizsgálat, ismertebb nevén PÁV is. Erre akkor van szükség, ha valaki öt alkalommal tesz sikertelen forgalmi vizsgát, ilyen esetben ugyanis meg kell vizsgálni, hogy az illető alkalmas-e egyáltalán az autóvezetésre. Ha ezen a vizsgán valaki nem megy át, nem adható számára vezetői engedély, és abba kell hagynia a megkezdett tanfolyamot.

Autósiskola hírek és naprakész információk