Jogosítvány jelmagyarázat

Nem is olyan régen a jogosítvány még egy kis füzetke volt, amiben minden szükséges információ benne volt a vezetői engedéllyel, és annak tulajdonosával kapcsolatosan. Mára a jogsi már csak egy kicsi, rózsaszín kártya lett, pontosan akkora, mint egy bankkártya. Ennek ellenére ezen a kis kártyán is rajta van minden szükséges információ, csak tudni kell, melyik jelzés mit jelent. A jelzések közül néhánynak a jelentése rá van írva a jogosítványra, de vannak olyan részek, amikhez szükséges némi háttérismeret, ilyenek például a kategóriajelzések.

Jogosítvány jelmagyarázat

Mint azt bizonyára mindenki tudja, jogosítványt nem csak személyautóra lehet szerezni, több kategória is létezik, melyekhez egytől egyig külön vizsgát kell tenni. Alapvetően létezik motor, személyautó, teherautó, nyerges vontató, busz, valamint a nemzeti kategóriák, mint például a traktor, ugyanakkor bizonyos kategóriák szét vannak bontva a teljesítménykorlátozás szerint. Jó példa erre a motor, amit az A kategória jelöl, ezen belül van AM, A1 és A2 is, a motor teljesítményétől függően.

Szakavatott szemnek a jogsi hátulján szereplő jelzések nagyon is sokat elárulnak, elsősorban nyilván azt, hogy az adott járműre van-e érvényes vezetői engedélyünk. Látható a kártyán továbbá a jogosítvány kiadásának ideje, a vezetői engedély megszerzésének dátuma, valamint lejárati dátuma, sőt, még az is rajta van, hogy orvosi alkalmassági igazolásunk meddig érvényes – erre nem árt figyelni, mert ha az alkalmassági már lejárt, nem lesz érvényes a vezetői engedélyünk!

Autósiskola hírek és naprakész információk