Jogosítvány bevonása

A jogosítvány megszerzése sem a legkönnyebb feladat, de a megtartása is sok odafigyelést igényel. Napjainkba a közúti ellenőrzések, a sebességmérések és az alkoholszondázások sokkal gyakoribbak, mint néhány évvel korábban. Emellett a törvények is szigorodnak mind a jogosítvány megszerzésével, mind annak megtartásával kapcsolatban. Nem csak a büntetések növekedtek, hanem a jogosítvány bevonásáról is egyre többet hallani – mindezt a közúti balesetek megelőzése, a közlekedés biztonságának érdekében teszik a hatóságok.

jogsi-bevonasa

Bevonják, ha…

A közlekedési balesetek büntetésének a legnagyobb része magába foglalja a jogosítvány bevonását is. Ilyen például az ittas vezetés. A jogosítvány bevonása lehet időleges vagy végérvényes, attól függően, hogy az okozott közúti baleset mennyire súlyos és mekkora volt az alkoholszint az adott pillanatban.

Nem csak súlyos törvényszegések vagy jelentősebb kárral járó balesetek esetén vonhatják be a vezetői engedélyt! A sebességkorlát nagymértékben való átlépése esetén is előfordulhat, hogy megfosszák bizonyos időre az elkövetőt a jogosítványától.

Hogyan zajlik?

A jogosítványt bevonhatják a helyszínen vagy eljárás során. Ha helyszínen vonják be a jogosítványt, akkor ez olyan esetben történik meg, ha ittas vezetés során súlyosabb balesetet okozott az illető. Ilyen esetben a rendőr a helyszínen veszi el a vétkes személy jogosítványát. Akkor vonják be a jogosítványt eljárás során, ha valamivel enyhébb tényezők játszanak közre, így például ha az ittas vezetés alatt nem történik baleset. Ebben az esetben a rendőr nem vonja be a helyszínen a jogosítványt, de intézkedik, hogy az illető lakhelye szerinti okmányiroda vonja be azt. Ezen eljárás során a vezetői jogosultság felfüggesztése megjelenik a közlekedési nyilvántartásban.

Segítséget szeretne pótórákat illetően?

Hívja a bal oldalon kicsit fentebb elhelyezkedő autósiskola telefonszámot.

 

Autósiskola hírek és naprakész információk