Jogosítvány kiváltása

Ha sikeresen letettük a vezetői vizsgát, akkor nem marad más hátra, mint hogy kiváltsuk jogosítványukat. Lássuk, milyen teendőink vannak, annak érdekében, hogy a jogosítványt kézhez kapjuk.

Jogosítvány kiváltása

Fontos dokumentumok

Az első és legfontosabb, hogy ki kell váltanunk a vizsgaigazolást. Ezt a sikeres vizsga után a negyedik naptól kezdve lehet igényelni. Ahhoz, hogy kiadják az igazolást, szükségünk lesz néhány dokumentumra. Az első, amit elkérnek, az érvényes személyi igazolvány. Szükség lesz még a lakcímkártyára is, valamint ha már van jogosítványunk, akkor azt is kérni fogják. Itt kell bemutatnunk az olyan igazolásokat is, mint az általános iskola elvégzését igazoló dokumentum, valamint az elsősegélynyújtó vizsgáról kiállított igazolás. Érdemes tudni, hogy a nyolc osztályt igazoló dokumentumot eredetiben kell felmutatni.

Mit kell tennünk ezek után?

Ha kezünkben az igazolás, a legközelebbi okmányirodát kell felkeresnünk, ahol kérelmezhetjük a jogosítvány kiadását. Itt is szükség van még néhány dokumentumra: az egészségügyi alkalmasságot igazoló iratra, illetve itt is kérni fogják a személyi igazolványt.

Jó tudni, hogy a jogosítvány kiváltása díjköteles. Ez egységesen országszerte 4000 forint, amit kifizethetjük helyben is, így nem kell még külön a postára is elmenni.

Amennyiben minden papírunk megvan, és az illetékeket is kifizettük, akkor néhány héten belül a címünkre postázzák az elkészült jogosítványt (jogsit). Amennyiben személyesen szeretnénk átvenni a dokumentumot, erre is van lehetőség, de ezt már külön kell kérelmezni.

Autósiskola hírek és naprakész információk