Jogosítvány cseréje

Amennyiben lejár jogosítványuk érvényességi ideje, kötelesek vagyunk kicserélni. Ha ennek nem teszünk eleget, megbüntethetnek minket a rendőrök. A dátumokra nagyon oda kell figyelni, hisz amennyiben egy napja van lejárva a jogosítványunk, már akkor is törvénytelenül vezetünk. Most pedig nézzük át, hogy mik szükségesek ahhoz, hogy ki tudjuk cserélni hajtási engedélyünket.

Az első dokumentum, amire szükségünk lesz, az nem más, mint az érvényes személyi igazolványunk (tehát megtörténhet az is, hogy jogosítványcsere előtt még személyit is kell cserélnünk). Ha új típusú a személyink, akkor szükségünk lesz a lakcímkártyánkra is. Csere esetében az útlevél is helyettesíti a személyit.

Szükség van még a régi vezetői engedélyre is, hisz sok esetben ebből is írnak ki információkat.

Jogosítvány cseréje

További eljárások

Bizonyos illetéket is fizetnünk kell, ha ki szeretnénk cserélni a jogosítványunkat. Ez jelenleg 4000 Ft-ba kerül. Azonban ha betöltöttük a 62. életévünket, akkor ez csupán 1500 Ft. Az illetékeket a postán kell kifizetni.

A csere nem lehetséges érvényes orvosi igazolás nélkül. Ezt általában a családorvos állítja ki, és ebben határozzák meg az érvényességi időt. 40 éves korig 10 évre adható a jogosítvány, e kor fölött azonban már kisebb periódusra. Bizonyos betegségek esetében az orvos dönthet úgy, hogy rövidebb ideig szabja meg a jogosítvány érvényességi idejét. Ez nem a kérelmező ellen irányul, csupán az elővigyázatosság miatt van, a balesetek elkerülése végett.

Mielőtt kérnénk a cserét, győződjünk meg arról, hogy minden irat, igazolás megvan, ami ahhoz szükséges, hogy kicseréljék a jogosítványunkat. Legtöbb okmányirodában elektronikus értesítés is kérhető arról, hogyha megérkezett az új jogosítvány.

Autósiskola hírek és naprakész információk