Jogosítvány érvényességi idő

Sok vezető nem is tudja, hogy minden jogosítványon két dátum szerepel. Ezért történhet meg az, hogy egy rendőri ellenőrzés során derül fény arra, hogy le van járva a jogosítvány. Érdemes tudni, hogy az első oldalon lévő dátum nem feltétlenül szükséges, hogy megegyezzen a hátsó oldalon feltüntetett dátummal. Az első oldalon szereplő dátum azt jelöli, hogy maga a jogosítvány meddig használható mint személyazonosító okmány. Lakcímkártyával ugyanis az egész ország területén használható személyazonosító okmányként is. Ennek az okmánynak az érvényességi ideje látható elől.

Jogosítvány érvényességi idő

A hátsó oldalon szereplő dátum vonatkozik a jogosítvány érvényességére. Ez a dátum jelöli ugyanis, hogy meddig érvényes a jogosítvánnyal egybekapcsolt orvosi vizsga. E dátum után nem lehet használni a jogosítványt vezetői engedélyként, csupán személyigazoló okmányként.

Milyen érvényességi idők vannak?

Jó tudni, hogy az első jogosítványt 10 évre bocsátják ki, amennyiben még nem töltötték be a 40 évet. Tehát 40 éves kor előtt 10 év érvényességi idővel adják kezünkbe a jogosítványt. Ezen életkor után már más érvényességi idők vannak: 40 és 60 év között 5 évre adnak érvényes jogosítványt, tehát ötévenként kell orvosi vizsgálaton átesnünk annak érdekében, hogy érvényes legyen a hajtási engedélyünk.

A 60 és 70 közötti korosztály már csak 3 évre kap jogosítványt. Nekik gyakrabban, háromévente kell orvosnál jelentkezniük. Ez érthető is, hisz ebben az életkorban már nem olyan jók a reflexek, és a látás is gyengébb.

Ha betöltöttük a 70-et, akkor viszont már kétévenként kell felkeresnünk az orvost, hogy érvényes legyen hajtási engedélyünk. Annak érdekében, hogy ne legyen problémánk, mindig alaposan figyeljük meg, hogy milyen dátum szerepel a jogosítványban.

Autósiskola hírek és naprakész információk