Jogosítvány megszerzése

Hogyan szerezzünk jogosítványt?

A jogosítvány megszerzéséhez egy hosszasabb procedúrán kell átesnünk. Ezen folyamatnak első részét az orvosi vizsgálatok képezik. Csak akkor következhet az elméleti oktatás, majd pedig a vizsga, ha a személy orvosilag megfelelőnek bizonyul. Az elmélet után gyakorlatban kell megfelelnie. Ha minden vizsga sikeres, csak akkor kaphat jogosítványt.

jogositvany-megszerzese

A gyakorlati vizsga előtt oktatóval kell 30 órát és 580 kilométert vezetni, hogy részt vehessünk a gyakorlati vizsgán. A kilométer teljesítéséhez gyakran nem elég a harmincórányi vezetés, így könnyen megeshet, hogy pluszórákat kell venni, amely drágább a kötelező 30-nál.

Nehezebb, mint eddig bármikor

Újabb és újabb szigorítások jelennek meg folyamatosan a jogosítvány megszerzésével vagy megtartásával kapcsolatban. A sok baleset miatt az új törvények jóval nehezebbé teszik a hajtási engedély megszerzését, és persze az árak sem maradnak a régiek. De ez nem csak hátrány, hiszen figyelembe kell vennünk a szigorítás előnyét is, ez pedig a képzettebb autóvezetőkben, így biztonságosabb közlekedésben rejlik.

Korhatár

A korhatár jogosítványtípustól függ, így minden járműkategóriához különböző korhatár szükségeltetik a hajtási engedély megszerzéséhez.

B kategóriás jogosítványt 17 éves kor előtt nem szerezhetünk. Bár három hónappal a 17. születésnap előtt már nekikezdhetünk az elméleti oktatásnak, a forgalmi vizsgát csak a 17. életév betöltése után tehetjük le. Kategóriától függően a korhatár változik, így az A1 kategóriához 16, az A kategóriához 24, a C kategóriához 21, a D-hez 24, az E-hez pedig 21 év a korhatár.

Bizonyos kategóriák esetében nem csak korhatár van, hanem más kategóriájú jogosítvány is szükséges. Így a C-hez B, a D-hez és az E-hez B és C kategóriájú jogosítvánnyal kell rendelkezni.

Autósiskola hírek és naprakész információk