Jogosítvány feltételek

Legtöbb leendő vezető számára sok feltétel van, melyeknek eleget kell tenniük ahhoz, hogy jogosítványt szerezzenek. Az első és legfontosabb, hogy sikeres elméleti és gyakorlati vizsgát kell letenni, de emellett még számos feltétele van a jogosítvány megszerzésének. Az új szabályozásoknak köszönhetően most már nem elég a 30 óra vezetés. Emellé kérik, hogy a vizsgára jelentkező legalább 580 levezett kilométerrel rendelkezzen (ez a B kategóriára vonatkozik). Az előírt kilométerek száma minden kategória esetében változik.

Jogosítvány feltételek

A jogosítvány megszerzésének másik feltétele, hogy a vizsgára jelentkezőnek meglegyenek a kötelező orvosi papírjai, illetve az alapfokú iskolai végzettséget igazoló aktái. Míg régebb az elmélet megkezdésekor be kellett mutatni ezeket a papírokat, most már elegendő, ha csak nyilatkozunk róla, ám a vizsga időpontjára mindkét papírnak a vizsgázó kezében kell lennie.

Változások a feltételekben is

Motorosok számára könnyítettek a feltételeken. Eddig az volt a törvény, hogy minden kategória esetében külön kell elméleti és gyakorlati felkészítőn részt venni. Azonban ezt módosították. Amennyiben az előbbi kategória vizsgája óta nem telt el több mint két év, akkor nem kell kötelezően részt venni újabb gyakorlaton. Ezzel megkönnyítették a motorosok dolgát a más kategóriájú jogosítvány megszerzésében.

Ezeknek a feltételeknek köszönhetően biztonságosabbak lesznek az utak – legalábbis ezt remélik a törvényhozók. Például a kötelező kilométer esetében sok oktató is azon a véleményen van, hogy ez az egyik legjobb feltétel, hisz a 30 óra alatt ennek csupán töredékét lehet levezetni. Sok esetben pedig – például a parkolás tanulásakor – csak az idő telt, de a tulajdonképpeni vezetést nem gyakorolták.

Autósiskola hírek és naprakész információk