Jogosítvány nélküli vezetés

Az autóvezetéshez kötelező, hogy rendelkezzünk vezetői engedéllyel, enélkül senki sem vezethet a szabályok szerint. Természetesen sokan vannak, akik ennek ellenére beülnek a volán mögé jogsi nélkül, de ez nem a legjobb ötlet, mert komoly büntetésre lehet így számítani. Jogosítvány nélküli vezetésnek minősül az is, ha rendelkezünk ugyan vezetői engedéllyel, de azt otthon felejtettük, igaz, ebben az esetben nem olyan durva a büntetés, viszont még így is jelentős pénzbüntetésre lehet számítani. Fontos tehát, hogy semmiképpen ne vezessünk jogsi nélkül!

Jogosítvány nélküli vezetés

Magyarországon nem lehetséges az sem, ami például az Egyesült Államokban működik, hogy a jogosítvánnyal még nem rendelkező személyt egy családtagja vezetni tanítsa a saját autóján. Vezetni kizárólag autósiskolában lehet megtanulni, csak így szerezhető vezetői engedély, ennek hiányában tilos a volán mögé ülni. Igaz, sokan gyakorolnak egy idősebb, tapasztaltabb családtagjukkal a vizsgák előtt, de fontos tudni, hogy ez ugyanúgy illegális, mintha fognánk magunkat, és egyedül elvinnénk a kocsit jogsi nélkül.

A jogosítvány nélküli vezetés tehát mindenképpen büntetendő, azonban a büntetés mértékét meghatározza, hogy az illetőnek egyébként van-e jogsija az adott kategóriára, van-e bármilyen kategóriára, vagy egyáltalán nem rendelkezik jogosítvánnyal. A legnagyobb bírságot akkor szabják, ki, ha egyáltalán semmilyen vezetői engedélyünk nincsen, ennél valamivel enyhébb büntetésre számíthatunk, ha van, de más kategóriára. A legenyhébb eset, ha van jogsink az adott kategóriára, csak otthon hagytuk.

Autósiskola hírek és naprakész információk